Manastiri in Bucovina - Manastirea Moldovita

Cum eu sunt de loc din frumosul tinut al Bucovinei m-am gandit sa va prezint in acest articol una din perlele ei de cultura, frumusete si spiritualitate, si anume, Manastirea Moldovita.

 

 

Localizare, istorie si arhitectura manastirii

Asezata la confluenta Obcinei Mari cu Obcina Feredeului, Manastirea Moldovita culmineaza prin frumusetea constructiei si a picturilor exterioare. Aceasta biserica a fost construita la porunca domnitorului Moldovei, de atunci, Petru Rares in anul 1532, pictata in 1537, iar hramul ei se serbeaza la 25 martie de Sarbatoarea ,,Bunei Vestiri". Manastirea deschide o noua etapa in arhitectura bisericilor din Bucovina in epoca lui Petru Rares prin frumoasele picturi exterioare si prin braiele de piatra ce imprejmuiesc partea de jos a constructiei. Ca arhitectura, biserica este in stil moldovenesc, planul triconc, iar pridvorul este deschis. Numai acoperisul a suferit modificari, fiind erodat din cauza timpului si a intemperiilor. Pictura n-a suferit nicio transformare de aproximativ de 480 de ani.  Pictura are scopul de a scoate sinteza adevarului de religie crestina in culori, pentru ca marii nostri iconografi spun ca pictura este o ,,Evanghelie in culori". Culoarea care predomina in pictura exterioara este galbenul. In centrul picturii exterioare este ierarhia cereasca si bisericeasca. Pe contrafort in stanga sunt reprezentati scriitorii clasici greci: Platon, Aristotel, Socrate, Sofocle, Pitagora, Plutarh, Tucidide, Doua Sibile. In dreapta sunt teologii care au pregatit credinta printr-o teologie spirituala au pus temelia crestinismul printr-o credinta naturala.

Si unii si altii au vestit despre venirea Mantuitorului Iisus Hristos pentru mantuirea lumii.

 

Pictura Manastirii Moldovita

Cel mai interesant lucru din pictura este redarea in 24 de imagini succesive ale ,,Acatistului Bunei Vestirii" care are 12 icoase si 12 condace (imnuri bisericesti) si este realizat in stransa legatura cu asediul Constantinopolului din anul 626; pe strazi se observa crestinii cum se roaga Maicii Domnului pentru scaparea din aceasta urgie.

Este redata si situatia Moldovei din secolul XVI, asediul Constantinopolului este inlocuit cu o cetate moldoveneasca.

Toate scenele au influenta bizantina cu renasterea de tip moldovenesc. Acestea dovedesc ca pictorii au fost anonimi.

Biserica are cinci incaperi: pridvorul este deschis, camera mormintelor unde este inmormantat episcopul Efrem de Radauti, pronaosul, naosul care este sculptat in lemn de tei.

Pana la 1875 manastirea a fost o manastire de calugari. In 1775 a intrat sub ocupatia austriecilor pana in 1918. In aceasta perioada grea pentru edificiu au fost ruinate groaznic zidurile si au fost scrijeliti peretii, dar cu toate acestea ea a rezistat, iar astazi este o manastire de maici recunoscuta pe plan mondial ca si celelalte manastiri cu picturi exterioare din Judetul Suceava.

In Muzeul Manastirii pe langa exponante istorice si bisericesti de o valoare impresionanta se afla Premiul International "Marul de Aur", acordat in anul 1975 de Federatia Internationala a Ziaristilor si Turistilor sub patronajul U.N.E.S.C.O. Acest premiu a fost decernat pentru cele 5 manastiri din nordul Bucovinei ce si-au pastrat pictura exterioara: Moldovita, Sucevita, Voronet, Humor si Arbore.

Acestea sunt vizitate anual de sute de mii de turisti din intreaga lume. 

Un articol de: Rodica-Maria Bodnar                                  

Sursa foto: www.manastirea-moldovita.ro

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
413 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Miercuri, 05 Iulie 2017

Etichete pentru acest articol:

manastiri in Bucovina, manastiri moldova, manastiri stefan cel mare, manastirea moldovitaS-ar putea sa va intereseze si:

Toata lumea vorbeste numai de Biserica Domneasca si Manastirea Caraiman, atunci cand [..]
citeste si comenteaza
Din pacate, foarte putina lume stie ca pe teritoriul orasului valcean Calimanesti se afla [..]
citeste si comenteaza
La inceputul lunii septembrie am facut o scurta calatorie prin tara in care am trecut [..]
citeste si comenteaza
Aflata in imediata apropiere a Ploiestiului, Manastirea Turnu asteapta mereu pe cei cu [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Bike Fest 2012, cel mai mare eveniment de ciclism urban din Romania, se desfăşoară pe 29 si 30 [..]
citeste si comenteaza
Are o avere ce se ridica la aproape un miliard de dolari,conform Forbes,supranumita "Modelul [..]
citeste si comenteaza
Din ce in ce mai des aud despre prietene de o viata care ajung sa nu-si mai vorbeasca, iar aici nu [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate