Zaharul invertit, benefic organismului

pfd-sanatate-dieta-ghid-invertire-zahar

Il folosim zilnic si nu ne mai imaginam existenta fara el. Din pacate, omul a transformat consumul de zahar dintr-o necesitate intr-o dependenta ce conduce invariabil la afectiuni grave - obezitate, diabet, carii dentare, si altele.  

In afara de pericolele mentionate mai sus, pe care majoritatea consumatorilor le cunoaste, dar le ignora total mai exista si altele care ne pandesc din punga cu dulcea pulbere cristalina. Putini stiu ca zaharul, pentru a putea fi utilizat de catre corp, trebuie intai descompus in glucoza si fructoza. Acest proces se desfasoara cu un consum de energie semnificativ si  utilizand calciul din organism. Se poate ajunge pana la stare de oboseala cronica si decalcifiere osoasa; pe scurt, cu cat mai mult zahar consumam, contrar asteptarilor, cu atat vom pierde mai multa energie si calciu.  Pe langa acest fapt, trebuie sa stim ca pentru a dobandi culoarea alba zaharul este supus unui proces industrial de tratare cu anumite substante chimice toxice pentru organism, dintre care dioxidul de sulf este cel mai utilizat. Mai exista si riscul, ce-i drept, foarte redus in ultima vreme, de a descoperi in punga de zahar tot felul de impuritati (fire de par, nisip, pietricele etc.) ceea ce ne conduce la concluzia ca uneori, inainte de a fi ambalat in pungi zaharul este depozitat in conditii improprii.

 Din fericire, exista un proces prin care putem indeparta aceste inconveniente: invertirea zaharului, proces prin care zaharul estedescompus in cele doua componente ale sale - glucoza si fructoza - in afara organismului, evitand astfel consumul inutil de energie si calciu corporale.

 

Cum putem inverti zaharul?

Pentru a inverti 1 kg de zahar mai avem nevoie de 250 ml de apa si 1 lingura zeama de lamaie (mai exista o reteta cu 1 kg de zahar, 150 ml apa si o lingurita sare de lamaie, insa nu este recomandabila copiilor). Se utilizeaza un vas de metal emailat in care se toarna toate componentele amestecului (zaharul, apa si zeama de lamaie) si se fierb la foc mic, amestecand continuu cu o spatula de lemn pana la dizolvarea completa a cristalelor de zahar. Este recomandabil ca in aceasta faza a procesului sa se strecoare amestecul printr-un tifon dublu pentru indepartarea cat mai rapida a impuritatilor, daca exista. Se continua fierberea la foc mic pana cand lichidul nu mai face spuma si dobandeste culoarea si consistenta unei mieri de salcam mai subtiri. Se lasa putin la racit si se depoziteaza in recipiente de sticla astupate de preferat cu dop de pluta.

Iata cum, cu putina ingeniozitate am transformat un produs nociv organismului in general si organismului tanar in special intr-unul usor digerabil care poate fi folosit atat ca atare adaugat in ceai, cafea, limonada, inghetata, cat si utilizat pentru prepararea diverselor preparate rezultate prin prelucrarea termica la temperaturi inalte (fierbere si coacere). 

Photo by: pexels.com

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
389 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Viviana-Viziru Luni, 22 Ianuarie 2018

Etichete pentru acest articol:

zahar, zahar invertit, invertirea zaharului


S-ar putea sa va intereseze si:

In aceasta perioada cu schimbari drastice de temperatura, toata lumea ajunge in farmacii [..]
citeste si comenteaza
Mai jos avem pentru dvs. cateva remedii si solutii pentru cele mai deranjate si neplacute [..]
citeste si comenteaza
Zile aglomerate, alergatura casa-servici, servici-casa, familie, copii, stres. Un somn [..]
citeste si comenteaza
Oamenii de stiinta italieni au descoperit ca persoanele care sufera de sforait cronic au [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Iti privesti exasperat copilul cum devoreaza pur si simplu continutul pungilor de chipsuri, [..]
citeste si comenteaza
396 Hz, 417 Hz, 528 Hz, 639 Hz, 741 Hz, 852 Hz si 936 Hz sunt cele 7 frecvente sonore creeatoare si [..]
citeste si comenteaza
Iarasi a fost 1 Decembrie; iar parade, stegulete tricolore, luminite si un strop de mandrie [..]
citeste si comenteaza
Il folosim zilnic si nu ne mai imaginam existenta fara el. Din pacate, omul a transformat consumul [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate