De ce nu este buna margarina?

ingrediente_reteta_eclere

In ultimii an, a devenit de domeniul evidentei faptul ca multe dintre produsele pe care le consumam si care se gasesc din abundenta pe piata nu sunt neaparat si cele mai sanatoase. Margarina, de exemplu, nu are nimic sanatos in continutul sau.        

    

reteta-crema2.jpg

Cum a aparut margarina?

Margarina a aparut intr-un moment de criza sociala. Este vorba de perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand sursele de hrana erau din ce in ce mai putine, untul nu se mai gasea, iar un grup de cercetatori s-a gandit sa gaseasca un inlocuitor al acestuia. Cercetatorii au incalzit uleiuri vegetale de floarea-soarelui, soia si rapita la temperaturi de 150 grade Celsius, la care au audaugat hidrogen si au obtinut un produs alb. Produsul astfel obtinut a fost denumit "margarina". 

 

Cum se face astazi margarina? 

Producatorii adauga tot felul de ingrediente in margarina, pe langa cele deja cunoscute, iar prin reclama lor obsedanta vor sa ne convinga ca margarina este un produs sanatos, imbogatit cu vitamine, cu Omega 3, uneori chiar si cu arome de fructe. Trebuie sa stiti ca diferenta dintre margarina din timpul razboiului si cea de acum nu este nici pe departe una de tip calitativ. In margarina actuala, pe langa grasimile vegetale, sunt adaugati coloranti, aromatizanti si vitamine sintetice. Nimic natural si nimic sanatos in margarina, dar cu toate acestea foarte consumata.

 

De ce consuma romanii atat de multa margarina?

Margarina se afla printre produsele consumate de romani in primul rand pentru ca este ieftina. De aceea, foarte multe familii, mai ales cele cu multi copii, prefera sa cumpere o cutie mare de margarina care sa ajunga la toata familia, decat un pachet de unt. Nu toata lumea stie cat de "gol" este continutul margarinei si cat de nociva poate deveni aceasta daca este consumata frecvent. Margarina este consumata in perioada posturilor de peste an, cand inlocuim produsele pe baza de grasimi animale cu cele preparate din grasimi vegetale.

 

E-urile din margarina:

E 100 - CURCUMINA - colorant sintetic, care poate duce la scaderea glicemiei, iar in cantitati mari creste secretia biliara. Considerat mai putin periculos. 

E 160a - BETACAROTEN - colorant sintetic, care are o toxicitate pronuntata, iar in doze mari coloreaza pielea in galben-portocaliu.

E 160B - ANNATTO - colorant sintetic sau obtinut din organisme modificate genetic, care poate genera stari de iritabilitate, alergii, migrene in cazul copiilor, hipotensiune.

E 202 - SORBAT DE POTASIU - conservant sintetic, care poate provoca tulburari digestive grave, probleme de comportament, astm, iritarea pielii si a ochilor. Considerat FOARTE PERICULOS!

E 476 - POLIGLICEROL POLIRICINOLEAT - emulgator sintetic, cu efect toxic moderat, care poate produce alergii. 

 

Efectele consumui de margarina asupra sanatatii

Consumul de margarina in mod repetitiv poate duce la aparitia unor efecte nedorite asupra starii de sanatate a organismului. Bolile cardiovasculare, bolile neurodegenerative sunt puse si pe seama consumului de margarina.

Consumul de margarina:

1. Creste riscul de cancer.

2. Micsoreaza colesterolul bun.

3. Creste colesterolul rau.

4. Micsoreaza calitatea laptelui matern.

5. Micsoreaza reactia la insulina.

Grasimile hidrogenate sau partial hidrogenate poarta o mare vina pentru formarea depozitelor de grasime, determina aparitia celulitei si solicita excesiv ficatul. Consumul de margarina actioneaza in mod nefast si asupra sistemului imunitar, producat slabirea acestuia, cresterea sensibilitatii la infectii, intoxicatii si chiar forme de CANCER.

 

RECOMANDARI

Medicii ne recomanda sa evitam grasimile procesate, cum sunt cele din margarina. Chiar daca ne-am obisnuit sa consumam margarina in locul untului, despre care spunem ca este prea gras sau ca nu este un produs de post, trebuie sa stim ca acesta din urma este mai sanatos decat este margarina pentru corpul nostru. Ni se recomanda reducerea pana la eliminarea totala din alimentatia noastra si a copiilor a margarinei, tocmai pentru ca ea nu asigura nutrientii de care avem nevoie. 

Si nu uitati: margarinei ii lipseste doar o molecula pentru a fi PLASTIC!

Un articol de: Sabina Elena Oprea 

Nota obtinuta:
10 (7 voturi)
1023 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Luni, 23 Ianuarie 2017

Etichete pentru acest articol:

margarina, toxic, nesanatos, ghid de sanatate, de ce nu este buna margarina, unt


S-ar putea sa va intereseze si:

Ficatul este un organ esential pentru organismul si viata noastra. Desi acesta are [..]
citeste si comenteaza
Trigliceridele sunt grasimi sintetizate de ficat care sunt, mai apoi, depozitate in [..]
citeste si comenteaza
Ma intreb oare cati dintre noi stiu cate ceva despre acest organ vital al organismelor de [..]
citeste si comenteaza
Anxietatea este o emotie umana normala, pana la un punct, traita de toti oamenii in [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Am asistat in aceasta dupa amiaza la sindrofia data de niste prieteni de familie pentru fiica lor [..]
citeste si comenteaza
Ca femeile sunt intr-o continua schimbare si intr-o permanenta cautare de nou in ceea ce priveste, [..]
citeste si comenteaza
Cei care vor sa petreaca un sejur la munte in zona Moldovei, aleg de obicei Vatra Dornei. Aceasta [..]
citeste si comenteaza
De ce noi "pamantenii" citim horoscopul?! De ce uneori intrebam stelele ce ne rezerva [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate