Clatite, reteta rapida si delicioasa

Daca ai chef de ceva dulce si vrei sa-l faci rapid si fara sa trebuiasca sa astepti sa se coaca, iata un desert care merge cu mai multe feluri de umplutura. Acesta este clatita. Clatitele poti sa le umpli cu gem (orice model ai in casa), cu ciocolata sau poti sa faci si un desert sarat - clatite cu branza.

Daca vrei sa faci: clatite americane, iata reteta

Iata o reteta simpla de clatite pe care le poti face acasa si nu necesita mult timp de gatire.

Mai intai se face compozitia pentru clatite. Depinde cate clatite vrei sa faci sau de cate oua ai in casa:). Iata ingredientele pentru 18 clatite: 3 oua; 300 grame de faina; 300 ml de lapte; 250-300 ml de apa minerala, insa daca n-ai unul dintre ingrediente nu trebuie sa intri in panica. Poti sa pui doar lapte sau doar apa minerala; 3 linguri de unt topit, optional; 1 praf de sare; 1-3 lingurite de zahar, optional.

Daca vreti si daca faceti clatite cu umplutura dulce puteti sa puneti 1 plic de zahar vanilat sau 1 lingura extract de vanilie si coaja rasa de lamaie. Pentru prajit puneti 50 ml de ulei.

De asemenea, daca nu aveti destule ingrediente puteti sa puneti doar un ou sau numai lapte sau doar apa minerala sau daca vreti sa le faceti de post, puteti sa puneti doar faina si apa.

Vezi aici: retete deserturi rapide, pe care sa le faci acasa

Compozitia de clatite se prepara astfel: ouale se pun intr-un castron si se bat cu sarea. Se adauga faina si se amesteca cu telul, lingura sau cu mixerul. Aveti grija sa nu ramana cocoloase. Daca folositi zahar si extract de vanilie le adaugati odata cu faina. Atentie: sa nu puneti mult zahar pentru ca zaharul se caramelizeaza in tigaie si clatitele devin negricioase. Aluatul pentru clatite se amesteca pana se ingroasa si nu raman cocoloase. Cand aluatul s-a ingrosat incep sa se adauge lichidele, laptele si apa minerala si untul topit rece. Lichidele se adauga putin cate putin pentru a adapta consistenta aluatului de clatite. Lichidele se adauga pana cand consistenta aluatului devine subtire sau mai groasa depinde de cat de subtire sau cat de groasa vreti sa fie clatita. Aluatul este gata, trebuie doar sa incepeti sa prajiti clatitele. Puteti sa incepeti imediat sa le prajiti sau puteti sa lasati aluatul o ora la frigider si pe urma sa puneti lapte sau apa minerala. Daca lasati aluatul sa stea, el se ingroasa. Daca incepeti imediat sa prajiti clatitele, puteti sa mai adaugati lichide pe masura ce le prajiti, daca s-a ingrosat aluatul. 

Intr-o ceasca puneti putin ulei cu care ungeti tigaia. Tigaia este bine sa aiba peretii laterali putin inalti. Ungeti tigaia cu ulei si puneti-o la incins. Cand s-a incins si a inceput sa sfaraie puneti cu lingura sau polonicul aluat in mijlocul tigaii si pe urma invartiti tigaia pana cand este acoperita toata cu aluat. Puneti-o la loc pe focul potrivit si asteptati pana cand clatita incepe sa-si piarda luciul si marginile incep sa devina aurii. Cand clatita a devenit opaca intoarceti clatita pe partea cealalta. Puteti s-o intoarceti aruncand-o in sus sau cu o spatula. Desi mie nu-mi reuseste s-o arunc in sus ca s-o intorc si poate fi si periculos, eu o intorc cu spatula. Dupa ce se intoarce se mai tine putin pe foc pana se rumeneste putin pe partea expusa la foc. Pe urma se ia si se aseaza intr-o farfurie intinsa. 

Clatitele se umplu cu gem, ciocolata, branza sau cu dulceata. Astfel facem pana cand le terminam pe toate. Clatitele se ruleaza, se impacheteaza sau se fac sub forma de tort. Clatitele sunt usor de facut si bune si poti sa le faci si de post, sau clatite cu carne. Clatitele poti sa le ungi cu gem de caise, visine, prune, cu ciocolata si cu branza sau cu ce vrei. Va doresc Pofta Buna!

Nota obtinuta:
9.3 (6 voturi)
3012 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Gabriela-Theodora-Negoita Miercuri, 27 Ianuarie 2016

Etichete pentru acest articol:

reteta clatite, umplutura clatite, clatite reteta


S-ar putea sa va intereseze si:

Dulce si parfumata. Plus ca este o prajitura de post. Buna pentru o zi obisnuita, poate [..]
citeste si comenteaza
Timp de preparare: 30 minute Numar de portii: 2 [..]
citeste si comenteaza
Retete dulciuri speciale. Retete tort de ciocolata. [..]
citeste si comenteaza
Sarbatoarea de Halloween vine in papuci de frunze… Fie ca ai hotarat sa organizezi o [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Toata lumea, sau daca nu foloseste inca toata lumea, majoritatea foloseste whatsapp messenger. Insa [..]
citeste si comenteaza
Toata lumea are pasiuni, vise care nu intotdeauna se indeplinesc, hobby-uri de care ar vrea sa se [..]
citeste si comenteaza
Dragobetele este sarbatoarea noastra a indragostitilor. De dragobete se spune ca daca pui busuioc [..]
citeste si comenteaza
Cand o fata iubeste un alt baiat, iubeste in secret, iar persoana respectiva nu stie si altfel nu-i [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate