Congelarea fructelor si legumelor. Sfaturi si recomandari

Vara are obiceiul sa isi deserte cornul abundentei. Piata rade de fructe, legume si zarzavaturi pline de culoare, vitamine si arome. Cum omul prevazator isi face iarna car si vara sanie, acesta este sezonul sa iti umpli congelatorul cu bunatatile verii.

Prin congelare, fructele si legumele isi pastreaza aproape in intregime substantele nutritive, culoarea si aroma. Iar datorita temperaturii foarte scazute la care sunt pastrate este impiedicata inmultirea microorganismelor.

Deoarece cristalele de gheata care se formeaza in momentul congelarii distrug peretii celulelor din produsele vegetale, dupa dezghetare acestea au o structura mai putin omogena si sunt mai moi.

Pentru a distruge o parte din bacteriile de la suprafata si a inactiva (dar nu si a distruge) enzimele reponsabile de culoarea si aroma legumelor, opareste-le inainte de a le pune la congelat. In plus, prin oparire, coaja lor se inmoaie, iar legumele ambalate vor ocupa un spatiu mai redus. Operatiunea consta in scufundarea lor rapida in apa care clocoteste timp de 2-5 minute (in functie de tipul legumelor si marimea lor), apoi se racesc imediat in apa foarte rece sau cu gheata. Dupa aceea, lasa-le la scurs intr-o sita pana se usuca, ambaleaza-le si randuieste-le in congelator.

Pentru ca operatiunea de congelare a fructelor si legumelor sa iti reuseasca si sa te bucuri de conopida, visine, capsuni sau vinete chiar in mijlocul iernii, trebuie sa tii cont de cateva lucruri:

1. Pentru congelare alege fructe si legume proaspete, bine coapte, de calitate, care sa nu fie patate, zdrobite, ofilite, manate etc.

2. Toate fructele sau legumele trebuie spalate in apa rece (eventual, oparite dupa aceea si racite iar in apa cu gheata), uscate si curatate inainte de a fi puse la congelat. Spala alimentele rapid sub jet, dar nu le pune sa stea in apa.

3. Unele legume, cum ar fi vinetele, trebuie pregatite inainte de a le congela. Coace vinetele, curata-le si lasa-le la scurs intr-o sita, la frigider, timp de cateva ore. Apoi le ambalezi in pungi de plastic si le asezi in congelator.

4. Raceste toate alimentele inainte de a le pune in congelator, pentru a grabi procesul de congelare.

Respectand acesti pasi, puteti avea parte de fructe si legume de vara chiar si in mijlocul iernii. Succes la congelarit!

Un articol de: Sabina-Elena Oprea

Nota obtinuta:
9.2 (10 voturi)
1323 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Sâmbătă, 31 Decembrie 2016

Etichete pentru acest articol:

legume congelate, congelarea fructelor, congelarea legumelor


S-ar putea sa va intereseze si:

Un pahar de suc proaspat de portocale pe zi iti asigura un ten „fresh”. Cu totii le [..]
citeste si comenteaza
Inca din primele zile ale primaverii, verdeturile isi fac aparitia pe piata, ceea ce [..]
citeste si comenteaza
Din cele mai vechi timpuri culoarea rosie a fost considerata culoarea puterii, sanatatii [..]
citeste si comenteaza
Fructele uscate sunt o buna alternativa a celor proaspete in sezonul rece sau ori de cate [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

A fost odata o furnica Cum stiti si voi-mititica. Si mai stiti ca ea munceste, Provizii isi [..]
citeste si comenteaza
Daca ti-as propune sa vizitezi un loc cuprins de flacari, probabil te-ai intreba in ce mod ti-ar [..]
citeste si comenteaza
Nu dorm si nu-ti spun ... Oare stiu sa mai expun ..? [..]
citeste si comenteaza
Parul cret este probabil tipul de par cel mai greu de aranjat. Cred ca cel putin odata te-ai [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate