Reteta zacusca de vinete, conserve de iarna

Toamna este anotimpul muraturilor, cand se face vinul si cand se face zacusca si se pune la pastrat pentru iarna. Zacusca se face din o multime de legume, dupa preferinte, cu accent de gust pe o anumita leguma - vinete,  sau ciuperci, sau fasole. Iata o reteta de zacusca de vinete foarte gustoasa, este o reteta de la bunica, mostenita de mama si de mine.

Vezi ce mai poti conserva pentru iarna

Ingrediente zacusca de vinete: 6 kg de vinete; 2 kg ardei sau gogosari, 1 kg ceapa; 2 kg ardei kapia; 2 kg rosii; 500 ml ulei; sare; piper; foi de dafin si usturoi si alte condimente dupa gust.

Aceste cantitati sunt orientative. Se pot mari sau micsora cantitatile in functie de cata zacusca doriti sa faceti. Daca aveti mai multe sau mai putine vinete, reteta nu se schimba. De asemenea, daca doriti un gust mai acrisor puteti sa puneti mai multe rosii. Tot in functie de gustul fiecaruia, se poate adauga numai un singur fel de ardei si sa mai adaugati alte condimente.

Mod de preparare: Se coc vinetele si ardeii pe tabla, grill, in cuptor sau pe o tava mai veche. Dupa aceea se curata de coaja, iar la ardei se scoate si cotorul si semintele. Vinetele se curata cand inca sunt calde, se spala si se pun la scurs pe o sita. Rosiile se dau prin masina de tocat pana se face un suc mai gros de rosii. Ardeii ii faceti fasii, iar vinetele le tocati cu un cutit de lemn.

Dupa aceea se toaca ceapa si se pune in oala in care vreti sa faceti zacusca. Ceapa se pune la innabusit  in uleiul incalzit. Se amesteca cat mai des. Dupa circa 20 de minute se pune bulionul peste ceapa si se lasa impreuna sa fiarba 15 minute. Se adauga vinetele tocate si ardeii taiati fasii. Se lasa la foc mic sau se poate baga la cuptor pentru o ora. Se amesteca cat mai des ca sa nu se lipeasca. Se potriveste de sare si de condimente dupa gust. Cand uleiul se ridica deasupra inseamna ca zacusca este gata.

Zacusca se pune fierbinte in borcanele spalate si zvantate. Ca sa nu se sparga borcanele, in timp ce le umpleti puteti sa le puneti pe o tabla de metal sau o coada de lingura/ furculita. Dupa ce ati pus zacusca inchideti borcanele si le capsati, apoi le puneti la fiert, la bain marie pentru 20 de minute dupa ce apa incepe sa clocoteasca. Puneti un prosop de bucatarie la baza oalei in care veti fierbe borcanele. Apa din vas trebuie incalzita inainte si trebuie sa acopere 3/4 din inaltimea borcanelor.

Astfel, zacusca este gata. Se asaza borcanele intre paturi si se lasa 48 de ore sa se raceasca treptat. Dupa aceea se pune in camara sau pivnita. Zacusca de vinete este gata. Puteti s-o pastrati pentru iarna sau daca vreti puteti s-o mancati dupa ce se raceste. Pofta buna!

Vezi si alta reteta de zacusca de vinete

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
860 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Gabriela-Theodora-Negoita Miercuri, 21 Septembrie 2016

Etichete pentru acest articol:

zacusca de vinete, zacusca de legume


S-ar putea sa va intereseze si:

Toamna, gospodinele cauta sa isi pregateasca pentru iarna camara cu conserve. Castravetii [..]
citeste si comenteaza
Gemul de zmeura este foarte gustos si mai rar intalnit in camara noastra de iarna. Iata o [..]
citeste si comenteaza
Dulceata de coaja de portocale poarta aroma copilariei, nu-i asa? Toata lumea are cu [..]
citeste si comenteaza
Reteta dulceata de gutui. Stim deja, gutuile sunt fructe destul de tari, cu gust acru, [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Vara s-a terminat. La fel si concediile cei care si-au luat concediu vara acum s-au intors la [..]
citeste si comenteaza
A venit vremea calda, canicula care ne trimite cu gandul la vacanta, la o terasa sa stai la umbra, [..]
citeste si comenteaza
Dragobetele este sarbatoarea noastra a indragostitilor. De dragobete se spune ca daca pui busuioc [..]
citeste si comenteaza
Salate de vara. Seara nu ar trebui sa mancam deloc sau sa mancam ceva usor. Sunt si multe persoane [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate