Reteta varza murata

Zilele acestea am pus ultimele muraturi pentru toamna - varza la murat. Varza murata se poate folosi pentru sarmale sau in salate. Sarmalele se infasoara in frunzele de varza murata, dar se pune si varza murata tocata. De asemenea, se poate face si varza murata calita.

Reteta este destul de simpla si daca pui acum varza la murat pana la iarna se face perfect!

Mod de preparare: se ia varza medie, cat marimea gurii butoiului (aceasta daca nu vreti sa o taiati in bucati). Este bine ca varza sa aiba foi fine pentru a se putea face sarmale. Se spala varza si se curata de foile stricate sau lovite si se scobeste in dreptul cotorului. Inainte de a incepe sa pui varza in butoi este bine sa speli butoiul si sa pui la fundul lui bete de marar uscat. Se poate incepe operatiunea de punere a verzii la murat. Varza se poate pune intreaga, taiata in jumatate, in mai multe bucati sau chiar tocata. Printre verze se pune o mana de boabe de porumb, 2-3 foi de dafin si cateva felii de gutuie. Dupa ce ai pus varza, poti sa faci saramura.

Saramura se face in butoiul in care este varza. Pui 35 g de sare la 1 litru de apa si dupa aceea umpli butoiul cu apa. Se pune apa rece pana cand se umple butoiul. Dupa aceea se masoara cata apa ati pus in butoi. (puteti s-o masurati cu galeata sau cu o cana gradata). Sarea se pune intr-un castron cu apa rece sau apa calduta. Se adauga saramura si se completeaza cu apa rece. Astfel ati pus varza la murat. Deasupra verzelor se pune un gratar de lemn si o greutate (o piatra, spre exemplu) pentru ca sa tina saramura deasupra verzei.

Sfat - puteti sa mai pastrati cateva verze ca sa le puneti dupa ce varza se mai asaza in butoi si mai este loc.

Insa operatiunea nu este gata. Saramura trebuie "vanturata" din trei in trei zile timp de doua saptamani. Se trage apa din butoi intr-o galeata/ intr-un vas, cu un furtun. Saramura se scoate si apoi se pune la loc. Astfel se procedeaza timp de doua saptamani. Dupa aceea butoiul cu varza se poate pune in camara. In primele doua saptamani se tine la caldura. Dupa ce s-a vanturat varza se poate pune in camara sau in beciul rece. Astfel operatiunea de punere a verzei la murat este gata.

Iata o reteta gustoasa - varza calita, cu afumatura

Nota obtinuta:
10 (1 vot)
942 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Gabriela-Theodora-Negoita Miercuri, 02 Noiembrie 2016

Etichete pentru acest articol:

varza, saramura, sarmale


S-ar putea sa va intereseze si:

Toamna este anotimpul muraturilor, cand se face vinul si cand se face zacusca si se pune [..]
citeste si comenteaza
Timp de preparare: 15-20 min Ingrediente: [..]
citeste si comenteaza
Gemul de zmeura este foarte gustos si mai rar intalnit in camara noastra de iarna. Iata o [..]
citeste si comenteaza
Toamna se numara borcanele cu muraturi, gogosari in otet sau conopida. Dar iata o reteta [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Multe persoane prefera, ar prefera sa mearga cu bicicleta la servici sau sa se plimbe prin oras cu [..]
citeste si comenteaza
De 1 Martie iata un martisor dulce. Este o reteta dulce de prajitura ,,Martisor". Este o [..]
citeste si comenteaza
Revelionul este aproape. Cumparaturile sunt pe sfarsite. Acum se cumpara doar ce s-a uitat pentru [..]
citeste si comenteaza
Iarna este in toi, vin si sarbatorile de iarna. Desi in multe locuri nu este zapada pentru a face [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate