Micul dejun turcesc

mic_dejun_turcesc

Vorba aceea “micul dejun este cea mai importanta masa a zilei” are intr-adevar insemnatate in casele turcesti. In fiecare zi, fara exceptie, gospodinele turcoaice  pregatesc sotilor si copiilor micul dejun, acesta consistand din diferite alimente puse in caserole mici, fiecare necesitand o atentie deosebita.

Sa incepem cu maslinele: acestea se spala, se adauga lamaie stoarsa pe deasupra, ulei de masline cat sa le cuprinda, ardei rosu si cimbru (“kekik” in turca).  De asemenea, rosiile taiate felii, ardeiul gras sau castravetii sunt nelipsiti, indiferent de anotimp.  Se poate servi si pekmez, un aliment de care in Romania nu am auzit (se obtine prin fierberea zeamei de la struguri. Turcii nu fac, in general,  vin din struguri, pentru ca pentru ei este pacat - “günah” -  ci obtin acest pekmez, care este destul de bun la gust).  Lipia este nelipsita sau in locul ei, poaça, un fel de  placintele umplute cu diferite ingrediente, de la branza pana la masline. Branza de asemenea, se mai mananca si cascaval sau alte sortimente de branza, precum si putin patrunjel crud (este foarte bun pentru sanatate). Alaturi se pot servi oua fierte, omleta sau celebra reteta turceasca de menemen.

Menemen – reteta specific turceasca

Pentru menemen avem nevoie de 3-4 oua, ardei grasi si rosii. Se pun ardeii sa se prajeasca in ulei de masline, dupa ce s-au copt se pun rosiile si la sfarsit, ouale batute cu sare, piper negru si, desigur, ardei rosu. 

Traditia ceaiului

Si bineinteles, nelipsitul “çay” (ceai), care se prepara dupa o reteta specifica si reprezinta o adevarata traditie in Turcia. Acesta se poate servi concentrat (koyu) sau mai putin concentrat (açık), de aceea  trebuie sa mentionezi inainte. Se beau in jur de 3-4 pahare  la o masa (in pahare in forma de clepsidra).

Un articol de: Simona Celik

Vezi si retete de dulciuri turcesti

Nota obtinuta:
10 (4 voturi)
1052 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Redactor-Colaborator Joi, 25 Ianuarie 2018

Etichete pentru acest articol:

mic dejun turcesc


S-ar putea sa va intereseze si:

Primele retete de salata bulgareasca dateaza din anii 1950 si au fost scrise pentru a [..]
citeste si comenteaza
Cum afara este cald si frumos nimeni nu mai are chef sa stea in bucatarie multe ore sa [..]
citeste si comenteaza
Au trecut si Sfintele sarbatori de Paste si dupa cum fiecare s-a asteptat kilogramele in [..]
citeste si comenteaza
Chiar daca a trecut vara si a venit toamna este bine sa continuam sa mancam salata. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Cu siguranta am invidiat mereu cupurile in varsta si ne-au invadat sufletul de bucurie si poate si [..]
citeste si comenteaza
Sofisticata, eleganta si stilata sunt doar trei calitati ce descriu cel mai bine femeia moderna. Nu [..]
citeste si comenteaza
Dupa un drum greu, plin de incercari, dar cu credinta, am ajuns la destinatia dorita. Luandu-mi in [..]
citeste si comenteaza
De ce ne stresam? De ce mancam prea mult? Febra sarbatorilor a sosit! Afla ce greseli faci! [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate