Este vinul bun pentru sanatate?

Protejeaza intr-adevar inima si arterele? Previne cancerul, Alzheimer-ul sau osteoporoza? Trebuie sa bem unul, doua sau trei pahare pe zi? Nu-i chiar atat de sigur!

Vinul rosu poate ascunde secretul longevitatii - cercetarile facute de-a lungul timpului au aratat faptul ca anumite calorii pot prelungi durata de viata atat a celulelor mononucleare, cat si a mamiferelor. O echipa de cercetatori de la Universitatea Harvard a descoperit un ingredient in vinul rosu care prelungeste durata de viata a unor organisme cu pana la 80%, Studiile efectuate explica astfel de ce persoanele care consuma moderat vin rosu prezinta un risc minim in ceea ce priveste accidentele cardiovasculare. Aceasta descoperire ar putea duce la crearea unor noi medicamente pentru prelungirea duratei de viata sau pentru prevenirea ori tratarea maladiilor legate de imbatranire.

Astfel, cercetatorii britanici sustin ca o substanta din vin, denumita resveratrol, ar putea sa vindece afectiuni care apar la varsta a treia. Oamenii de stiinta, americani intentioneaza sa testeze anul acesta un medicament bazat pe resveratrolul din vinul rosu, pe un grup de 30 de voluntari, care au o afectiune degenerativa rara. Alte teste facute in india pe animale au aratat ca o versiune mai puternica a resveratrolului ar putea trata diabetul.

De asemenea, un studiu frances atesta faptul ca persoanele care prefera vinul in locul berii au diete mult mai sanatoase decat persoanele care consuma frecvent bere. Conform rezultatelor studiului, persoanele care beau frecvent vin au o dieta bazata mai mult pe carne alba, fructe, legume, masline, branzeturi mai putin grase fata de bautorii de bere, care consma foarte multa carne rosie, bauturi racoritoare carbogazoase, zahar , carnati, carne de miel si unt.

Vinul, pe langa faptul ca poate fi un "elixir" si un bun aliment-medicament, daca este consumat peste masura, fara cumpatare, poate deveni unul dintre dusmanii cei mai periculosi. El a fost consumat dintotdeauna si ca agent terapeutic. Este considerat ca o componenta importanta a terapiei naturale, cu denumirea de enoterapie. 

De exemplu, Hipocrate, parintele medicinei, recomanda vinul in tratarea pneumoniei, in debilitate fizica, in terapia plagilor deschise si ca antidot in muscatura de sarpe. Dacii utilizau vinul si pentru prepararea unor unguente eficiente in tratarea bolilor oculare.

Stii sa asortezi vinul cu felurile de mancare?

 

Protejeaza impotriva cancerului?

Da, specialistii spun ca vinul ar avea unele efecte in prevenirea cancerului. Daca este consumat cu moderatie, vinul micsoreaza tumorile legate de sistemul digestiv, ale esofagului, stomacului sau intestinelor.

 

Este bun pentru inima si artere?

Binefacerile vinului pentru inima si artere sunt cunoscute in toata lumea. Unele substante din struguri, polifenolii, reduc riscul de accidente vasculare cu conditia sa nu depaseasca doua, cel mult trei pahare pe zi, pentru ca vinul in exces este nociv pentru ficat si nici intr-un caz nu poate fi considerat medicament. In sudul Frantei, dietele includ cantitati mari de branza, unt, oua, carne si alte produse bogate in colesterol si grasimi. Parca ar promova imbolnavirea inimii.

In ciuda acestui fapt, rata afectiunilor cardiovasculare s-a dovedit mult mai scazuta fata de America. Acesta este paradoxul francez. Consumul moderat si regulat de vin s-a demonstrat din nou a fi un factor responsabil. Studii facute, de asemenea, in Anglia si Danemarca, au aratat acelasi lucru: cei care nu consuma vin au mai multe sanse de a se imbolnavi de inima. 

 

Reduce riscul de Alzheimer?

Unele studii stiintifice leaga aparitia maladiilor ce degenereaza in dementa de consumul regulat de vin. Totusi, rezultatele acestor studii nu sunt concludente, subiectul continuand sa starneasca controverse. Unii specialisti considera alcoolul un puternic factor de degenerare vasculara cerebrala, asociata riscului de tipul maladiei Alzheimer, dar cercetarile pe aceasta tema continua. Totusi, studii anterioare au aratat ca un pahar de vin consumat zilnic reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, ca si aparitia dementei.

 

Previne osteoporoza?

Medicul cardiolog si cercetatorul francez Michel de Lorgeril considera ca vinul ar avea efecte protectoare indirecte impotriva imbolnavirii de osteoporoza. "Polifenolii din vin cresc concentratia de omega 3 care protejeaza oasele", spune el, dar tine sa precizeze ca cercetarile pe aceasta tema vor continua.

 

Cate pahare de vin putem bea?

Specialistii recomanda in medie intre 1 si 3 pahare pe zi. Totusi, nu este o regula - unii nutritionisti considera ca trebuie sa se tina cont si de greutatea persoanei care le consuma, pentru ca una mai slaba ar trebui sa se opreasca la unul.

 

Rosu sau alb?

Au aceleasi proprietati terapeutice si aduc aceleasi beneficii starii de sanatate. Unii cercetatori sustin insa ca vinul alb avea efecte protectoare mai mari asupra sistemului cardiovascular decat cel rosu.

 

Vinul si dietele de slabit

In cantitati moderate, vinul poate fi consumat si cand se urmeaza un regim de slabire ppentru ca nu contine grasimi, colesterol sau fibre, fiind in acelasi timp furnizor de energie si un bun digestiv. In functie de culoarea, taria si tipul vinului, variaza si aportul acestuia. Cel mai indicat din punctul de vedere al siluetei este vinul alb sec, deoarece este cel mai sarac in proteine si calorii. Este urmat de vinul rosu sec. Acesta, gratie flavonoidelor, este un excelent antioxidant. De asemenea, vinul este recomandat si in anemii, deoarece poate stimula pofta de mancare, contribuind totodata la echilibrarea balantei nutritionale. 

 

Efecte nocive

O cantitate mare de vin ingerata de organism ii deregleaza activitatea. Ficatul nu mai poate face fata situatiei. Alcoolul transportat de sange in tot organismul ataca fiecare celula care, pentru a se apara de otrava, este nevoita sa-si arda propriii compusi - proteine si acizi nucleici. Pentru functionarea normala a ficatului, nu trebuie sa se consume mai mult de un litru de vin de 10-12 grade tarie. 

 

Printre cele mai serioase efecte nocive se numara:

1. Intoxicatia etilica cronica (alcoolismul cronic).

2. Agitatie, logoree (vorba multa, coerenta sau nu), irascibilitate si agresivitate, depresie.

3. Somnolenta, dificultati respiratorii, coma alcoolica.

4. Tulburari cardiovasculare.

5. Actiune iritanta asupra mucoasei gastrice si intestinale.

6. Intoxicarea ficatului si a pancreasului etc. 

Nota obtinuta:
10 (2 voturi)
1094 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: Sabina-Elena-Oprea Marţi, 17 Ianuarie 2017

Etichete pentru acest articol:

vinul, alzheimer, osteoporoza, vinul rosu, vinul alb, efecte nocive ale vinului, vinul ca medicament


S-ar putea sa va intereseze si:

Pentru ca este vara si ai epuizat probabil variantele de racoritoare, iti propunem o [..]
citeste si comenteaza
Pe langa rafinament, delicatete, eleganta si un gust divin, vinul se mai incadreaza si la [..]
citeste si comenteaza
Retete Cocktail. Fruit Cocktail. Pentru serile intre prieteni petrecute acasa, la un [..]
citeste si comenteaza
Retete compot facut in casa. Stim cu totii cat de nocive sunt sucurile acidulate, insa [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Intr-o societate actuala in care exista nenumarate bunatati cu gust dulce, fastfoost, cu prea multe [..]
citeste si comenteaza
Salatele sunt tot timpul bine-venite la o masa. Fie ca aperitiv, fie ca garnitura la o alta mancare [..]
citeste si comenteaza
Iata o dieta usoara si gustoasa, bazata pe un ingredient special: rosiile. Frecvent consumata in [..]
citeste si comenteaza
Multi parinti se plang ca micutii lor nu dorm suficient. Refuza sa doama ziua, iar seara ora de [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate