Zana maseluta si pierderea primilor dinti de lapte

adv-pfd-dinti-de-lapte

In viata micutilor, exista o etapa importanta care implica pierderea primilor dinti de lapte. Acest proces poate ridica numeroase intrebari, atat din partea copiilor care nu inteleg ce li se intampla, dar si din partea parintilor, care incearca sa gestioneze cat mai bine situatia, fara a-i speria pe cei mici. Iata ce presupune pierderea primilor dinti la copii, cat de important este controlul la medicul stomatolog si cum trebuie sa fie pregatiti cei mici pentru aceasta etapa, din articolul pe care l-am pregatit pentru tine.

Varsta la care incep sa cada dintii de lapte la copii

De la bun inceput, trebuie sa stii ca cei mici au un numar maxim de 20 de dinti de lapte, care vor cadea treptat, fiind inlocuiti cu cei permanenti, pe care copiii ii vor avea toata viata. In ceea ce priveste varsta la care incep sa cada dintii de lapte la copii, aceasta difera, intrucat fetele pierd dintii de lapte mai devreme decat baietii. Primii dinti care cad sunt incisivii centrali, in jurul varstei de 6 ani, fiind urmati de incisivii laterali, la 6-7 ani. Ultimii dintisori care vor cadea copilului tau sunt molarii si caninii, pe care cei mici ii vor pierde, pe rand, intre 10 si 12 ani. Desigur, aceste varste sunt orientative si depind de la copil la copil, de aceea exista si exceptii care pot depasi aceasta varsta, fara sa existe probleme in dezvoltarea danturii copiilor. Nu toti dintii vor trebui sa cada, pentru a fi inlocuiti de o dantura permanenta, acestia fiind inlocuiti pe masura ce cad.

 

Pregatirea copilului pentru pierderea primilor dinti

De regula, copiii isi pierd primul dintre intre 5 si 7 ani, auzind despre Zana Maseluta din povesti sau de la parinti si frati mai mari. Este important ca aceasta etapa importanta din viata copiilor sa fie dezbatuta pe larg, intr-o maniera coerenta si cu o abordare deschisa si optimista, fara sa ii sperii. In plus, pentru o mai buna intelegere din partea copiilor, poti folosi diverse carti sau ilustratii, care sa ii pregateasca pe cei mici pentru pierderea primilor dinti. Atata timp cat abordezi aceasta etapa cu optimism si nerabdare, cel mic va transforma evenimentul caderii dintilor intr-unul fericit, care simbolizeaza cresterea.

 

Cere sfaturi si recomandari de la medicii specialisti

Chiar daca esti informat in legatura cu caderea primilor dinti ai celui mic, este recomandat sa mergi la un cabinet stomatologic pentru copii, unde medicul specialist iti poate da sfaturi pretioase in legatura cu etapele formarii unei danturi permanente a copiilor. In plus, intarzierea caderii dintilor poate avea consecinte neplacute asupra dezvoltarii danturii. Daca pana la varsta de 8-10 ani, cel mic nu a pierdut niciun dinte, se recomanda o vizita la stomatolog, pentru a stabili daca este nevoie de o extractie. In aceasta situatie, trebuie sa fii alaturi de cei mici, deoarece emotiile pe care le simt sunt destul de confuze. Pe de o parte, sunt incantati de ideea maturizarii, insa pierderea dintilor le va provoca si stari de teama sau anxietate.

 

Vorbeste-le celor mici despre importanta igienei orale

Daca cei mici au inceput deja sa isi piarda primii dinti de lapte, trebuie sa ii incurajezi sa acorde importanta igienei orale. Copiii trebuie sa isi perieze cu grija dantura pe toata perioada caderii dintilor de lapte, deoarece radacina dintilor care urmeaza sa cada este foarte fragila. Mai mult, explica-i celui mic sa nu incerce sa forteze procesul de cadere a dintilor de lapte, deoarece poate creste riscul de aparitie a infectiilor. Consulta si medicul stomatolog, pentru a afla cum sa gestionezi pierderea dintilor de lapte la copii, fara ca acestia sa fie anxiosi.

 

Evita scoaterea prematura a dintilor copilului

Indiferent de staruintele celor mici, evita scoaterea prematura a dintilor de lapte, deoarece risti sa creezi un disconfort major, prin expunerea copiilor la riscuri crescute de infectie. Chiar daca exista situatii in care dintii pot cadea accidental, in timp ce copilul mananca, este indicat ca dintii sa fie in totalitate extrasi de medicul stomatolog, care este in masura sa stabileasca momentul oportun pentru indepartarea lor. Totodata, este util sa cunosti faptul ca dintii permanenti vor fi diferiti fata de cei de lapte, din punct de vedere estetic. Acestia vor fi mult mai mari si mai inchisi la culoare in comparatie cu dintii provizorii, insa trebuie sa ai rabdare pana cand toti dintii de lapte vor fi inlocuiti.

 

Zana maseluta si pierderea primilor dinti de lapte reprezinta o etapa importanta din viata copilului si a parintilor, de aceea trebuie tratata cu seriozitate. Indiferent de nelamuriri sau complicatii in ceea ce priveste dantura copiilor, apeleaza intotdeauna la un cabinet stomatologic pentru copii, unde vei primi sfaturi utile, de care trebuie sa tii cont.

Sursa foto: pexels.com

Nota obtinuta:
0 (0 voturi)
1766 vizite
Noteaza si tu acest articol:
10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Postat de: A-Editor Luni, 24 Iunie 2019

Etichete pentru acest articol:

dinti de lapte



S-ar putea sa va intereseze si:

Copiii apar in vietile nostre ca o binecuvantare.Ei devin soarele,lumina,aerul...centrul [..]
citeste si comenteaza
In ultima vreme, ati observat pe strada, in super/hypermarket-uri, in parcuri, destul de [..]
citeste si comenteaza
A aparut Antispasmin, un medicament care scapa puiul tau de colici, indigestie sau alte [..]
citeste si comenteaza
Este binecunoscuta relatia care se creeaza intre mama si copil inca inainte de nastere. [..]
citeste si comenteaza

De acelasi autor:

Dupa ce perioada concediului maternal se incheie, majoritatea mamicilor sunt nevoite sa se intoarca [..]
citeste si comenteaza
Cu cat se incepe mai devreme studierea unei limbi straine, cu atat sansele de a-i patrunde toate [..]
citeste si comenteaza
Cand cauti mai multa liniste atunci cand ajungi acasa sau daca te-ai saturat sa fii nevoita sa [..]
citeste si comenteaza
Fiecare bijuterie pe care o alegi poarta cu sine un mesaj, care se afla in stransa legatura cu [..]
citeste si comenteaza

comentarii:

Adauga comentariu

Care este varsta ta, cititoare a portalului www.femeiastie.ro?

  • - 10 ani
  • 11 - 14 ani
  • 15 - 18 ani
  • 19 - 24 ani
  • 25 - 30 ani
  • 31 - 35 ani
  • 36 - 40 ani
  • 41 - 45 ani
  • 46 - 50 ani
  • 50 + ani

vezi rezultate